Web Analytics Made Easy - Statcounter

کتاب «تابِ طناب دار» نوشته مهدی پناهیان رمانی عاشقانه و جذاب بر پایه اتفاقات واقعی در سال ۱۳۸۸ است. ما در این داستان همه جور شخصیتی را می‌بینیم و با دغدغه‌های مختلف این کاراکترها آشنا می‌شویم.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، کتاب «تابِ طناب دار» نوشته مهدی پناهیان رمانی عاشقانه و جذاب بر پایه اتفاقات واقعی در سال ۱۳۸۸ است که از سوی انتشارات عهدمانا سال گذشته روانه بازار کتاب شد اما به دلیل سالگرد حماسه بصیرت مردمی ۹ دی بررسی این اثر خالی از لطف نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«تابِ طنابِ دار» رمانی است با سه شخصیت اصلی؛ شخصیت‌هایی متضاد در فکر و عقیده و در جناح بندی سیاسی که هر کدام از آنها روایتی خاص خود را دارند. روایت‌هایی که هرکدام نشان از حرف‌ها و درد دل‌های بخشی از جامعه در ابعاد گوناگون دارد. از جوان دانشجویی که درگیر به ثمر نشاندن تلاش‌های خود و دوستانش در ستاد سبز دانشجویی است تا شخصیت دیگری که داستان ورودش به ماجرایی خطرناک را روایت می‌کند.

تنوع روایت و شخصیت در کتاب موجب شده تا مخاطب بدون وجود رد پایی از نویسنده، خود از بین روایت‌های مختلف تصمیم گیرنده چالش‌های پیش روی داستان باشد.

از طرفی در میان گره‌ها و چالش‌های داستانی، هر سه شخصیت درگیر عاطفه‌ای شخصی به دور از فضای سیاسی می‌شوند و برای رسیدن به مراد عاطفی خود تلاش می‌کنند و در اوج هیجان داستان، هر سه شخصیت باهم تلاقی می‌کنند و صحنه‌ای عجیب و جذاب را خلق می‌کنند.

نوشتن داستان و رمان درباره یک موضوع سیاسی فی نفسه کار آسانی نیست؛ خصوصاً اگر نویسنده دارای رأی و اندیشه‌ای باشد که آن اندیشه مورد تأیید نظام حاکم نیز باشد. در تاریخ، رمان‌هایی که دارای آرا و عقاید سیاسی بوده‌اند، حتی اگر از سمت علاقه‌مندان داستان موردتوجه واقع شده باشند، غالباً خوانندگان آنها اعتقاد دارند که رمان‌های مذکور را سخت خوانده‌اند یا در نیمه ابتدایی یا انتهایی کتاب حوصله‌شان سر رفته است!

بگذارید مثالی بزنم. جورج اورول، نویسنده اهل انگلیس، کتابی دارد با عنوان «۱۹۸۴» که در این رمان به تصویر یک پادآرمانشهر می‌پردازد. رمان «۱۹۸۴» در تمام دنیا معروف است و در لیست بهترین رمان‌های قرن نیز جای دارد. اما اکثر مخاطبین آن معتقدند که به دلیل موضوع نسبتاً خشک و رسمی کتاب، سخت با آن ارتباط گرفته‌اند. دقت کنید که خوانندگان نمی‌گویند این کتاب، کتاب خوبی نیست! می‌گویند با آن سخت ارتباط گرفته‌اند، یا بعضی از قسمت‌های کتاب برایشان جذاب نبوده و حتی خسته‌کننده بوده است.

مهدی پناهیان، نویسنده رمان «تاب طناب دار»، از این حیث نویسنده باهوشی است. احتمالاً نویسنده اهل مطالعه‌ای نیز هست و تجربیات نویسندگان داخلی و خارجی را در حوزه رمان‌نویسی سیاسی به خوبی می‌شناسد و آثار قابل قبولی را در این موضوع مطالعه کرده است. پناهیان در رمان «تاب طناب دار» سعی کرده است موضوع خشک و سیاسی انتخابات و جنبش‌های دانشجویی را با جذابیت‌هایی همراه کند که اتفاقاً برای خلق این جذابیت‌ها، به طور هوشمندانه‌ای از دانشگاه استفاده کرده است. دانشگاه که بستر جوان‌ترین و شاداب‌ترین مخاطب هنر را دارد: جوانان!

کار مهم دیگر پناهیان در این رمان جذاب، ایجاد داستانی عاشقانه در بطن داستان اصلی است؛ کاری که اتفاقاً جورج اورول نیز در «۱۹۸۴» از آن سود برده است و دست‌کم ۱۰۰ صفحه از رمان فقط بر پایه همین رابطه عاشقانه برای مخاطب جذابیت پیدا می‌کند. در رمان «تاب طناب دار»، همین که مخاطب درگیر فضای خشک و سیاسی می‌شود و نزدیک است روند داستان کند و خسته‌کننده گردد، نویسنده با زیرکی روایت عاشقانه را پررنگ‌تر می‌کند و به خواننده فضایی می‌دهد تا بتواند در آن نفسی تازه کند و از دنیای خوش رنگ و لعابی که نویسنده برایش ساخته، لذت ببرد.

نکته دیگر رمان، تنوع شخصیت‌هاست. ما در این داستان همه جور شخصیتی را می‌بینیم و با دغدغه‌های مختلف این کاراکترها آشنا می‌شویم. نویسنده تلاش می‌کند یک‌طرفه به قاضی نرود و ابعاد مختلف ماجرا را روایت کند؛ علی الخصوص در چنین موضوعی که در سال‌های اخیر در کشور ما بسیار حساسیت‌برانگیز نیز هست. بیشتر از این شاید نشود به واکاوی این نکته پرداخت؛ چرا که شخصیت‌ها و سیر آنها در داستان برای مخاطبانی که هنوز کتاب را نخوانده‌اند، لو می‌رود. اما باید گفت مهدی پناهیان در رمان «تاب طناب دار» به خوبی نشان داده که دست کم در ایام انتخابات سال ۸۸ تمام اقشار مختلف با طیف‌های فکری گوناگون را رصد کرده و از دغدغه‌ها و افکار آنها به خوبی آگاه است.

نکته بسیار مهمی که نویسنده در جهت تلاش برای خسته نکردن مخاطبش آن را به کار گرفته، عوض شدن راوی در هر فصل این داستان است. این تغییر راوی دقیقاً در راستای نشان دادن همه طیف‌ها اتفاق افتاده است؛ اما شاید ناخوداگاه به خسته نشدن مخاطب هم کمک می‌کند و این روش تا حدی باعث جذابیت داستان شده است. البته در اینجا نکته‌ای حائز اهمیت است و آن عوض نشدن سبک نوشتاری و زبان نویسنده در هیچ کدام از فصل‌ها به فراخور راوی موردنظر است. در بیان نویسنده انگار فرقی میان دختر مجاهد که در خانواده‌ای متمول بزرگ شده و پسر حزب‌اللهی پایین‌شهری نیست. حال آنکه محاوره مردم، با عوض شدن منطقه و شرایط زندگی بسیار متغیر و متفاوت است. نویسنده بیشتر سعی کرده با همان قلم روان خود از ابتدا تا انتهای داستان را روایت کند، ولو اینکه این روایت از قول انسان‌های مختلفی باشد.

به هر حال این اثر که اولین رمان نویسنده‌اش نیز هست، برای شروع قدم خوب و مطمئنی است. مهدی پناهیان در فضایی سخت اما شیرین وارد شده که به همین ترتیب در ادامه راه و رمان‌های بعدی نیز، اگر به سراغ سوژه‌های این‌چنینی برود، کماکان با چالش‌هایی برای جذابیت رمانش روبه‌رو خواهد بود و امیدوارم در این چالش‌ها شاهد متولد شدن نویسنده‌ای پخته و تیزهوش باشیم.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: کتاب روایت یادداشت نقد کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۰۵۹۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۲ طلبه و ۴ مداح که اعضاء بدن‌شان اهداء شد/ انتشار شماره جدید «خیمه»

به گزارش مبلغ شماره ۱۶۶ مجله خیمه در اردیبهشت ۱۴۰۳، با طرح جلدی از چهره «کلر ژوبرت»، نویسنده مسلمان شده فرانسوی منتشر شد. گفتنیست نشریه خیمه در پرونده ویژه خود به روایت 12 سال تلاش برای رفع محدودیت های فقهی و قانونی اهدای عضو از زبان ایرج فاضل پرداخته است. مجله خیمه در شماره اردیبهشت، به موضوعات زیر پرداخته است:

رویدادها و روایت ها: بررسی ۵ رویداد مهم فروردین

در این شماره خیمه، ۵ رویداد مهم ماه فروردین ۱۴۰۳ تحلیل شده‌اند:

اول: تحلیل شیوهٔ دعاهای متفاوت استاد شیخ حسین انصاریان از نگاه ۴ استاد حوزه و دانشگاه.

دوم: بررسی ماجرای مسجدسازی در پارک قیطریه و پاسخ به ۴پرسش آیت الله سیدمصطفی محقق داماد از نگاه ۱۷ چهرهٔ مخالف و موافق.

سوم: بررسی سخنان پُرحاشیهٔ حجت‌لاسلام پناهیان دربارهٔ پیامبر(صلی الله علیه و آله) از نگاه ۳ استاد دانشگاه.

چهارم: روایتی از اشعار روضه‌های زنده‌یاد حسین بختیاری که در نوروز درگذشت از نگاه ۴ فعال هیئتی.

پنجم: برگزاری محفل صدهزار نفری قرآنی در ورزشگاه آزادی از نگاه ۱۰ فعال فرهنگی و رسانه‌ای.

چهره خیمه: «کلر ژوبرت»، نویسنده مسلمان شده فرانسوی

آثار این بانوی نویسنده متولد اردیبهشت، از نگاه ۱۶ نویسنده و کارشناس حوزه و دانشگاه بررسی شده است.

این چهره‌ها عبارتند از: محسن چینی‌فروشان، موسی بیدج، حسن احمدی، حبیب احمدزاده، غلامرضا حیدری ابهری، ناصر نادری، مریم جلالی، آسیه رحمتی، حسین راجی، سیدمحمد مهاجرانی، سیده مریم شهیدی کریمی، رقیه فاضل، علی مهدوی، بهاره بهنام نیا، زهرا شیرخانیان.

پرونده خیمه: ۱۲ سال تلاش برای حل مشکل فقهی اهدای عضو/ ماجرای اهدای عضو ۱۲ طلبه و ۴ مداح

پرونده ماه خیمه، به موضوع «اهدای عضو» و ضرورت فرهنگ سازی با نگاه عاشورایی پرداخته است.

این پرونده شما را با ۱۲ طلبه و ۴مداحی آشنا می‌کند که اعضای بدنشان، به بیماران نیازمند بخشیده‌اند.

همچنین ایرج فاضل، ۱۲ سال پی گیری برای رفع محدودیت‌های فقهی و قانونی اهدای عضو را تشریح کرده است.

علی اکبر صالحی، چگونگی عبور از نگاه بسته مذهبی را بیان کرده است.

کتایون نجفی زاده، از سه دهه تلاش و دیدارهایش با مراجع قم و نجف به ویژه دیدارش با آیت الله سیستانی گفته است.

حجت الاسلام کمیل نظافتی، اهدای کلیه‌اش به کودک کلاله را تشریح کرده و مهدی حیدری، از مستند ساخته شده درباره ماجرای این کلیه گفته است.

یادمان خیمه: یادبود مرحوم محمود امیری، مدیر انتشارات و کتابفروشی امیری

ماجرای کتاب مهدی آذریزدی، کتابفروشی امام حسین و شهادت دو برادر مرحوم امیری در این بخش روایت شده‌اند.

همچنین حاج مرتضی آخوندی، مدیرانتشارات دارالکتب الأسلامیه از روایت پنج دهه دوستی اش با مرحوم امیری روایت می کند.

روایت علی قائمی، محقق و نویسنده‌ای که ۵۰ کتابش در انتشارات امیری منتشر شده است.

همچنین حجت‌الاسلام محمدهادی فاضل، حجت‌الاسلام مهدی رئوفی، مرضیه امیری و سید یاسر شریفی از نزدیکان آن مرحوم یادداشت‌هایی نوشته‌اند.

کتاب خیمه: آشنایی با ۶۳ نویسنده و تصویرگر انتشارات خیمه

این شماره به مناسبت نمایشگاه کتاب، به موضوعات زیر پرداخته شده است:

کتابی کاملا کاربردی برای زندگی: اثر تازه منتشرشدهٔ «تفسیر موضوعی سبک زندگی با رویکرد روایی»

مسالهٔ حجاب در ایران امروز به روایت رمان «رقص کلاغ روی شانه‌های مترسک.»

کتاب شعری که گم شد: روایتی از کتاب «مجموعهٔ اشعار فضائل اهل بیت» اثر شیخ کلینی.

یادداشت های عاشورایی مرحوم دکتر عماد افروغ از کتاب «فریادهای خاموش»

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901040

دیگر خبرها

  • بدرود آقای پل استر
  • درباره پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی/ تراژدی پست مدرن
  • پل آستر نویسنده معروف آمریکایی درگذشت
  • پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی در گذشت
  • رمان اجتماعی معمایی «آفرودیت» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • «پل آستر»‌ درگذشت
  • ۱۲ طلبه و ۴ مداح که اعضاء بدن‌شان اهداء شد/ انتشار شماره جدید «خیمه»
  • ۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه
  • پل آستر درگذشت
  • مسوولان در نشر و چاپ کتاب نویسندگان را حمایت کنند